Doe het zelf alarmsysteem

Even goed, maar dan veel goedkoper!

     Home | Verschil | Systemen | Installatie | Tips | Ervaringen
 
 

Hoe zelf een alarmsysteem plaatsen?

Hoeveel detectors heb ik nodig?

Voordat je een alarmsysteem gaat plaatsen maak je voor jezelf een schema op waarbij je rekening houdt met het traject dat een mogelijke inbreker zal afleggen in je woning bij een inbraak.

Zorg ervoor dat je minimum de volgende detectoren zal plaatsen:

  • Magneetcontact bij voordeur, achterdeur en garagedeur

  • Bewegingsmelder in de hal beneden

  • Bewegingsmelder in de hal boven

Perfect zou zijn om hier bijkomende bewegingsdetectoren te plaatsen:

  • Living en eetplaats

  • Keuken

  • Garage

  • Schuur

Het is niet nodig om op elk raam een magneetcontact te plaatsen, maar zorg er wel voor dat er in de ruimte een bewegingsmelder geplaatst is. Doe dit omdat je dan minder detectoren moet aankopen, en omdat je alarmsysteem gemakkelijker te plaatsen zal zijn. Wanneer een ruimte meerdere ramen heeft, kan je beter een bewegingsmelder plaatsen, deze bewegingsmelder zal alarm geven van zodra een inbreker in de ruimte staat, ongeacht het raam waardoor hij binnen gekomen is.

Wat moet ik dan doen?

Zelf een alarmsysteem plaatsen is helemaal niet moeilijk, ook al lijkt het soms een hele klus, en zit het systeem in een grote doos. Begin eerst met het lezen van de handleiding, hiermee kom je al een heel eind vooruit.

Vervolgens geef je de alarmcentrale een goede plaats, waar de inbreker niet gemakkelijk bij kan komen. Tegen het plafond in de traphal, op de zolder, achter de zetel, boven de koelkast,... Het maakt niet uit waar je ze plaatst, als ze maar moeilijk bereikbaar is. Bij het inschakelen van het alarmsysteem maakt u toch gebruik van de afstandsbediening.

Na het plaatsen van de batterij zet je de alarmcentrale in de aanleer modus. Deze modus spreekt een unieke code af met de detectoren zodat je centrale enkel zal reageren op de detectoren in jouw huis. Ook kan je hier je afstandsbediening inleren en het codeklavier.

Hoe moet ik de detectoren plaatsen?

Het plaatsen zelf is heel eenvoudig, dit kan je zelfs doen met dubbelzijdige plakband, of met een schroefje. Plaats de magneetdetectoren boven de deur, zodat ze nooit in de weg zitten. De bewegingsdetectoren plaats je best in een hoek van de kamer, maar zorg ervoor dat ze nooit rechstreeks in het zonlicht staan.

Waar moet ik het klavier plaatsen?

Bij zowat alle doe het zelf alarmsystemen is er een afstandsbediening meegeleverd, maar meestal zal je ook een code willen instellen voor de kinderen, de poetsvrouw, je vriend(in). Bij de meeste alarmsystemen kan je een (optioneel) codeklavier kopen, dit geeft de code door naar de centrale. De gemakkelijkste plaats voor het klavier is dicht bij de voordeur. Tijdens een inbraak is dit geen probleem, wordt het klavier vernield door een dief, dan geeft het klavier meteen een signaal naar de alarmcentrale, en de centrale gaat in alarm.

Waar moet ik de sirene plaatsen?

Bij alle toestellen is de sirene ingebouwd in het toestel zelf, bij wet is het verboden om een doe het zelf alarmsysteem uit te voeren met een buitensirene. Je kan ervoor kiezen om je ingebouwde alarm uit te schakelen. Zo wordt de dief niet opgeschrikt door het alarm, en wordt de plaats van de centrale niet verraden. De inbreker zal niet op de vlucht slaan, want hij denkt dat het alarm uit staat, wanneer je dan de ordediensten belt kan de dief ingerekend worden door de politie. Wil je toch een sirene plaatsen, dan kan je steeds een buitensirene kopen, maar bij elk vals buiten alarm riskeer je een boete van €50.

   
 
 
  Basis   Standaard   Deluxe