Doe het zelf alarmsysteem

Even goed, maar dan veel goedkoper!

     Home | Verschil | Systemen | Installatie | Tips | Ervaringen
 
 

Verschil doe het zelf alarmsysteem en professioneel alarmsysteem

Waarom is een doe het zelf alarmsysteem zo goedkoop?

Laat je geen abonnement aansmeren! Een doe het zelf alarmsysteem is meestal goedkoper van kostprijs, maar meestal heeft dit te maken omdat er geen duur abonnement bij zit. Bij sommige professionele alarmsysteemen zit de prijs inbegrepen voor een meldkamer. Deze meldkamer krijgt een alarmsignaal binnen van je alarmsysteem. De alarmcentrale is meestal het eerste jaar "gratis" of inbegrepen in de prijs. Het is echter een illusie om te denken dat de mensen van de alarmcentrale meteen de politie verwittigen.

De goedkoopste abonnementen op een alarmcentrale doen niets meer dan bij een alarm je opbellen op je gsm. Pas wanneer jij bevestigt dat er niemand in je huis hoort te zijn, gaat er iemand van de alarmcentrale langs (dit wel tegen extra betaling), wanneer er een inbraak is wordt de politie verwittigd.

Het is een illusie om te denken dat dit inbrekers zal afschrikken, een gemiddelde inbraak duurt niet langer dan 5 minuten. Tegen dat de interventiedienst van de alarmcentrale bij je thuis staat is de inbraak al een feit, en is de inbreker al weg.

Bij een doe het zelf alarmsysteem is er standaard geen meldkamer bij, maar belt het alarmsysteem je rechstreeks op je gsm op. Zo is de kostprijs goedkoper, want er hoeft geen meldkamer bij (wat wel mogelijk is indien gewenst).

Is zo een alarmsysteem wel stevig?

Het duurste alarmsysteem is niet altijd het beste, zelfs een duur alarmsysteem kan bij een slechte montage eenvoudig buiten dienst gesteld worden door een inbreker. Het komt erop aan om je meest vitale onderdeel van je alarmsysteem ergens veilig te monteren. Een veilige locatie is een plaats waar de inbreker niet gemakkelijk bij kan komen, zonder een alarm uit te lokken. Een centrale die op de zolder bijna tegen het dak geplaatst staat vereist toch meer moeite, dan een alarmcentrale die vlak naast de voordeur geplaatst is.

Bij enkele "bekendere beveiligingsfirma's" is een alarmsysteem te koop op voor €199, met een maandelijs abonnement van €30. Helaas geeft dit een vals gevoel van veiligheid, want de centrale is tegelijk ook het klavier in de hal. Een welgeplaatste mep van een hamer schakelt je alarmsysteem zo uit.

Bij een goed standaard alarmsysteem zit er een agressie beveiliging ingebouwd. Wanneer een inbreker een detector manipuleert, of het klavier verwijdert, wordt het alarm reeds geactiveerd.

Mag ik een alarmsysteem zelf plaatsen?

Je mag zeker en vast zelf een alarmsysteem plaatsen! Veel "professionele" plaatsers willen je laten geloven dat je enkel een goedgekeurd alarmsysteem mag kopen. De overheid startte met het certificaat om ervoor te zorgen dat er nog enkel bonafide installateurs zijn, en om ervoor te zorgen dat er geen ongewenste sirenes afgaan. Enkel een erkende installateur mag nog een buitensirene plaatsen. Echter onderzoek wees uit dat een buitensirene nog weinig effect heeft, mensen zijn het gewoon om overal sirenes te horen, en ze trekken nog nauwelijks aandacht. Een alarmsysteem dat je een waarschuwing geeft op je gsm bij een inbraak, en dat je zelf geplaatst hebt kan dus perfect!

De meeste installaties zijn draadloos, wat als mijn buurman hetzelfde heeft?

De meeste installaties zijn vandaag draadloos, deze opereren op de 433Mhz band, of bij voorkeur zelfs op de 868Mhz band, die speciaal gereserveerd is voor beveiliging. Het grote voordeel bij deze installaties is dat u geen draden meer hoeft te trekken. Indien u nog reeds bestaande bekabelde alarmgevers heeft kunnen deze in de meeste gevallen nog steeds aangesloten worden op de draadloze centrales. Elke centrale heeft een unieke code, deze code wordt tijdens de installatie volautomatisch ingeleerd in de centrale, hierdoor wordt ervoor gezorgd dat enkel uw afstandsbediening en uw detectoren werken op de centrale. Ookal heeft uw buurman hetzelfde alarmsysteem, dan nog zal enkel uw alarmsysteem hierop reageren.

Kan een inbreker mijn alarmsysteem ontregelen?

De meeste standaard alarmsystemen zijn beveiligd tegen inbrekers die het alarmsysteem willen ontregelen met draadloze apparatuur. De alarmcentrale scant continu op stoorzenders die de verbinding tussen de detectoren en de alarmcentrale proberen te manipuleren. Wanneer de alarmcentrale een manipulatie ontdekt, geeft zij een alarm.

Wat bij een stroomstoring?

Een goed alarmsysteem heeft een ingebouwde noodbatterij, zelfs wanneer er een inbraak zal plaatsvinden tijdens een stroomstoring, zal je netjes een alarmoproep krijgen!

Wie zal er langskomen?

Een goede buur is beter dan een verre vriend, spreek met iemand die dichtbij woont, een familielid, een vriend of een buur af of het mogelijk is dat ze eens voorbij rijden wanneer ze een alarmoproep krijgen. De meeste alarmcentrales bellen steeds een aantal mensen op, zodat ze niet alleen zullen zijn. Wanneer ze in het voorbijrijden iets verdacht merken kunnen ze meteen de politie contacteren.

Heb je een "vaste lijn" nodig?

Bij een standaard doe het zelf alarmsysteem is er de mogelijkheid om een gsm module aan te sluiten, zo kan het alarmsysteem dat je zelf geplaatst hebt zelfs alarm geven wanneer het gemonteerd is op plaatsen zonder telefoonlijn, zoals een garagebox, een vakantiehuis, een mobilhome,... Enkel een sim-kaart om te herladen is genoeg!

Wat kan mijn alarm nog meer?

Bij de standaard doe het zelfs alarmsystemen en de deluxe doe het zelf alarmsystemen is er zelfs de mogelijkheid om brandmelders aan te sluiten op het systeem. Zo kan het alarmsysteem in werking treden bij een brandalarm.

Je kan bij de standaard alarmsystemen die je zelf plaatst en ook bij de deluxe systemen je huis onderverdelen in verschillende zone's, zo kan je s'nachts enkel de benedenverdieping laten bewaken in plaats van het hele huis. Zo kan je op de bovenverdieping toch nog vrij bewegen.

Een alarmsysteem kan ook dienen voor bewaking bij ouderen. Op de afstandsbediening van het standaard systeem zit een paniekknop. Deze knop kan bij een val, een inbraak, of een ander probleem ingedrukt worden, en automatisch wordt de famillie opgebeld.

   
 
 
  Basis   Standaard   Deluxe